Ceza Vermek Öfkeli Çocuğu Sakinleştirmede Etkili Mi?

ceza cocuk

Ceza Vermek Öfkeli Çocuğu Sakinleştirmede Etkili Mi?

Ceza çocuğun öfkesini kontrol eden bir faktör müdür?

  • Çocuklarınız da sizin gibi üzülebilir, sinirlenebilir, ağlayabilir, öfkelenebilir. Tüm bunlar duygudur ve duygulara ceza verilmesi söz konusu olamaz. Çünkü duyguların ortaya çıkışı bizim kontrolümüzde olan süreçler değildir. Ama duygular sonucunda oluşan davranışlarımız kontrolümüzdedir.
  • Çocuğa bir ceza verilmesiyle yapılan davranışa etkisi olur veya olmaz. Duyguya değil davranışa ceza vermek işlevsel olabilir. Bu yüzden anne babaların ve eğitimcilerin bu ayrımı sağlıklı şekilde yapması gerekir. “Duygunu kabul ediyorum, davranışını kabul etmiyorum.” tavrı gösterilmelidir.
  • Bunu çocuğa “Tamam, arkadaşın senden izinsiz defterini karaladı seni sinirlendirdi, bunu kabul ediyorum. Ben olsam ben de sinirlenirdim, ama öfkelenmenin sonucunda yaptığın bu davranış kabul edilmesi zor bir davranış.” şeklinde ifade edebilirsiniz.
  • Örneğin, ağlayan çocuğunuza ceza verdiğinizde sizinle hiçbir şekilde iletişim kurmak istemez ve çocuk ağlamayı kötü bir şey zanneder. Ağladığı zaman çocuğa gösterilen tepkiler çok önemlidir. Kendini yerden yere atmanın, oradan oraya vurup, tekmelemenin kötü bir şey olduğunu anlamaz, “Ağlamak kötü bir şeydir.” diye düşünür.

Öfkesini Kontrol Edemediğiniz Çocuğunuza, Aynı Şekilde Öfkeli Tepkiler Vermeyin

Çocuğun öfkesini kontrol edemediği durumlarda ona karşılık olarak yine öfkeli bir tepki vermek, onun öfkeli halini daha da artırmaktadır. Sakin kalmalı ve kriz anı geçince çocukla konuşarak durumu değerlendirerek duyguların dışa vurulmasını sağlamalısınız. Bu her iki tarafı da rahatlatacaktır.

Çocuğunuza Vurmak Yerine Onunla Göz Kontağı Kurmaya Gayret Edin

Çocuğa vurmak bir sınırsızlık göstergesidir ancak anne-baba-çocuk çerçevesinde ebeveynin konumu vurgulanarak sınırların çizilmesi gerekmektedir. Çocuğu sınırlamak, odaya kapatarak cezalandırmak gibi öfkeyi artırıcı ve anlamsız davranışlardan uzak durmak gerekir. Çünkü çocuğa öfkeli şekilde davranmak onun da aynı şekilde davranmasına model oluşturmaktadır.

Öfkeyi Kontrol Ederken Her Dediğini O An Yapmayın

Bazen anne ve babalar çocukları üzülmesin, öfkelenmesin sonrasında de ağlamasın diye hemen istediğini yapmak gibi çocuğun hayatına uzun vadede zararı olan bir yönteme başvuruyorlar. O an doğru ya da hızlı bir yöntem gibi görünse de aslında bu durum, çocuğun öfke duygusunun ve istekliliğinin arasında yanlış bir ilişki kurmasına neden olur. Bu da öfke davranışının pekişmesini ve artışına sebep olur.

Öfkesini Sakinleştirirken, Net Olmaya Çalışın

Yapılması gereken davranışlarınızda net olmanızdır. Örneğin, uyuma saati konusunda ebeveynleriyle sorun yaşayan bir çocuğa, yatma saati gelmiş ise “Uyuma saati geldi, haydi yataklarımıza.” gibi teşvik edici ve net cümleler kurmak önemli. “Yat artık veya yatmayı düşünmüyor musun?“ gibi net olmayan ve arada bırakan sorular sormayın. Bu tutum çocuğun zaten istemediği bir durumu daha da zorlaştırmaktan öteye gitmez ve öfkelenmesine neden olur.

Öfkelenen Çocuğu Oyunla Sakinleştirebiliriz

  • Oyun oynamak çocuklara her zaman iyi gelen bir aktivitedir. Çocuklar oyunlarda duygu, düşünce ve davranışlarını yansıtırlar. Çocuğunuz öfkelendiğinde ona yaptığınız sıcacık bir oyun teklifini reddetmek istemezler. Oyun sırasında göreceksiniz ki giderek sakinleşerek size yaşadığı duyguları oyun sırasında anlatmaya başlayacaklar. Oyuna ve çocuğa karşı sabırlı, anlayışlı tavrınızla çocuğun öfkeli duygularının yerini sevgi dolu duygu durumuna bırakacağını tecrübe edeceksiniz.
  • Ergenlikte ise oyun isteği azaldığı için, birlikte alışverişe çıkmak, sinemaya gitmek, bir futbol maçını birlikte izlemek gibi etkinlikleri çocuğun hayatında çoğalttığınızda öfkesinin azalıp daha iyi hisler altında yaşadığının farkına varacaksınız. Çünkü sizinle keyifli zaman geçirirken duygu ve düşüncelerini paylaşacak, öfkelendiği şeylere dair sizinle kıymetli paylaşımlarda bulunacaktır.

Küçük yaşlarda öfke kontrolü sağlanmaz ve sorun çözülmez ise ilerleyen yaşlarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, kaygı, depresyon gibi psikiyatrik tabloların da eşlik ettiği öfke kontrol sorunları yaşanabilmektedir.

Bu gibi problemlerin yaşanmaması için, bir uzmandan destek almanız önerilmektedir.

Yorumunuzu bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön