Çocuk ve Ergenlere Öfke Kontrolü İçin İpuçları

cocuk ofke 2

Çocuk ve Ergenlere Öfke Kontrolü İçin İpuçları

Öfke, normaldir.

Öfke, asla kötü bir duygu değildir.

Öfke, kontrol edilebilirdir.

Tüm bu bakış açılarını kazandıktan sonra sizlerle bu yazıda öfkeyi kontrol etmek için bir takım yöntemleri paylaşıyor olacağım.

Başlangıçta 3 Önemli Şart Var;

1- Öfkeli olduğunu kabullenmek

2- Değişim için niyetlenmek

3- Öfke kontrolü becerileri kazanmak

Çocuklarda öfke kontrolünde öncelikli durum, yaşanan duyguyu tanımlamaktır. Duygunuzu tanımlamak için “Ne zaman öfkeleniyorum, hangi durumlar beni öfkelendiriyor, çabuk öfkelenen biri miyim, çabuk öfkelenen biriysem bu hangi nedenlerden kaynaklanıyor, mizaçtan mı kaynaklı, yaşam sorunlarından mı yoksa başka bir psikolojik veya fizyolojik bir problemim mi var” gibi soruları kendinize sorabilirsiniz.

Çocuklar, göreceksiniz ki öfkelenme şeklinizin farkına varmanızla birçok şey ortaya çıkar, farkındalık artar. Kişi böylelikle öfke patlamasının nedenlerini, öfkenin tırmanışını, öfkenin süresini ve akabinde sakinleşme süresini ve öfke sonrası davranışlarını görmüş olur. Tüm bunları gören öfkeli çocuk ya da ergen kendini daha iyi analiz etme ve öfkesini kontrol etme şansı bulur.  Böylece bazı yöntemler geliştirerek öfkesini kontrol edebilmiş olur.

Öfke patlaması yaşamana sebep olan durumlar listesini çıkarabilirsin, çok etkili olur. Bir bakıma bu seni tetikleyen, kızdıran faktörler listesi de denilebilir. Bu listeyle amaç, senin sinirlendiğin şeyleri bilmen ve öfkelenmenin önüne geçmeni sağlamaktır. Bu doğrultuda, bir eylem planı hazırlamak çok akıllıca olur. Örneğin, öfkelendiğin durumların listesini ezberlemek, bu durumun daha önce öfkelenmene sebep olup olmadığı sorgulamak, kendine öfkelenme telkini vererek sakinleştirmek gibi.

Devamında öfkenizi neler daha çok artırır, onun listesini yapmak. Öfkeliyken zihnimizden hangi sözcüklerin geçtiği, öfkemiz artarken bedenimizin nasıl belirtiler gösterdiğini yazmak öfke patlamasına girdiğimizi fark etmek ve tırmanışını durdurmak adına çok etkili oluyor.

Bir sonraki adım, öfkeyi fark etmek ama hemen eyleme geçmemektir. Sinirli ve öfkeliyken alınan kararlar pek de sağlıklı olmuyor, çevrende bunun gibi örnekler olduğunu düşün.

“Sakin ol! Sabırlı ol! Eyleme geçme!” cümlesini zihninde tekrarladıktan sonra susmaya çalışıp, söz söylemediğin vakit, öfke sırasında sözel ve fiziksel eyleme geçmemiş ve öfke süresini kısaltmış oluyorsun.

Sonrasında sakinleşme safhasına geçip, derin nefes alıp vermek çok kıymetli. Öfkeni kontrol edememiş olsan bile sonuçlarına katlanman gerekiyor, yaptığın bir davranış var ise karşı tarafı kıran sorumlulukları üstlenmek gerekiyor.

Özür dilemek gibi, bir daha yapmamaya çabalamak gibi, karşı tarafa aynı davranışı bir daha tekrarlamamak gibi durumlar ile öfkeye karşı sorumluluk üstlenmiş oluyorsun. Bu durumla birlikte öfkeyi kontrol etmeyi daha çok istemeye başlayacaksın, kötü sonuçlarıyla yüzleştiğin ve sorumluluklarıyla boğuştuğun için.

Sonuç olarak;

Tüm bu yöntemleri uygulamak öfkeni önemli ölçüde azaltmanı sağlar. Fakat sıkıntının devam etmesi durumunda, nelere öfkelendiğini ve öfkeni kontrol etmekte yaşadığın problemleri, nasıl çözeceğini ve hatta sonrasında nasıl kararlı şekilde sürdürebileceğini eğitimde birlikte ele alalım, bu sorunu profesyonel birinden yardım alarak üstesinden rahatlıkla gelebilirsin.

Taliye Akyıldız ile “Çocuk ve Ergenlerde Öfke Kontrol Eğitimi”ni izlemek için tıklayın.

Yorumunuzu bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön