Koronavirüs Sürecinde Aileler İçin 10 Öneri
Koronavirüs salgınından beri hayatımız her alanda değişti. Hem dünyanın işleyen düzeni değişti hem de her birimizin çalışma, okul, sosyalleşme ve aile içi ilişkiler rutinleri değişti. Hayatımızdaki bu ani ve köklü değişimler uyum sağlamamızı gerektiriyor. Yeni hale uyum sağlayamadığımızda birçok psikolojik sorunun ortaya çıkması içten bile değil.
Bu yazıda sizlere korona virüs günlerinde değişen aile hayatı için bir rehber metin hazırladım. Bu 10 önerinin ailenizi koruyacağını hatta ilişkilerinizi daha iyi hale getireceğini umuyorum.
1-Koronavirüs Sürecinin Aileye Etkisi Hakkında Farkındalık Oluşturun
Koronavirüsten dolayı değişen hayat düzeninizin hem aile içi dayanışmayı hem de aile içi çatışmayı arttırabileceğinin farkında olun. Farkındalık bize dikkatli olmayı, özenli davranmayı sağlar. Karlı bir günde virajlı yola girerken, “Dikkatli olmam lazım kayabilirim” diye düşünürsek daha dikkatli olur, kaza riskini azaltabiliriz. Bugünlerde de aile ilişkilerimiz için biraz daha dikkat ve özene ihtiyacımız var.
2- Virüse Karşı Ortak Plan Yapın
Virüsten korunmak için ve biriniz hastalandığında ne yapacağınıza yönelik ailece uzlaştığınız bir plan yapın. Korunma anlayışlarınızın farklılığı hem risk doğurur hem de çatışmaya sebep olabilir. Bu durum deprem olursa nasıl davranacağımıza dair aile içinde yaptığımız plana benzer. Örneğin dışarıdan gelenin ne yapacağı prosedürünü tanımlamak ve uzlaşmak aile içi çatışmayı azaltabilir. Aksi halde eşler birbirini pimpirikli veya özensiz olmakla suçlayabilirler.
3- Koronavirüs Günleri Bütçesi Yapın
Korona günlerinde ekonomik olarak hayatta kalabilmek için ailece uzlaştığınız bir aile bütçesi yapın. Bu dönemdeki en büyük streslerden biri geçim derdi olabilir. Ailece bütçe yapmak; ekonomik olarak ayakta kalma şansınızı arttıracağı gibi, kontrol hissi yaratarak stresinizi azaltabilir.
4- Esnek Bir Aile Rutini Oluşturun
Esnek bir aile rutini oluşturun. Uyuma, yeme, eğitim ve evden çalışma saatleriniz belirli olsun. Bu dönemdeki en büyük risklerden biri düzensiz yaşama bağlı yeme ve uyku düzenlerinin bozulmasıdır. Ayrıca rutin hayat akışı evden çalışma ve eğitim hayatının verimli geçmesine yol açabilir.
5- Aile Bireyleri İçin Özel Alan ve Zaman Yaratın
Birlikte yapılan aktiviteler ile tek başına kalmak arasında denge kurun. Herkes için bireysel zaman ve mekân oluşturun. Özel alan ve zaman bulamamak aile üyelerinde bunalmaya yol açabilir. İnsan teki için doğal olan zaman zaman tek başına kalmak zaman zaman da diğer insanlarla etkileşim halinde olmaktır.
6- Ailece Aktiviteler Yapın
Aile içinde beraber egzersiz yapmak, oyun oynamak, film seyretmek, yemek yapmak gibi aktiviteler yapın. Bu dönem birçoğumuzun aşırı çalışmak ve aşırı ev dışında kalmaktan dolayı bozulmuş olan iş ve aile dengesini düzeltmek için fırsat olabilir. Ailece aktivite yapmak aile üyelerini birbirine yakınlaştırabilir.
7- Aile İçi İletişimi Arttırıp Çatışmayı Azaltın
Aile içinde açık ve güvenli bir iletişim oluşturarak tartışmayı, kavgayı ve küsmeyi önleyin. Bu dönemde boşanmayı gündeminize almayın. Koronavirüs sürecinin her bir aile bireyini uzun süreli stres altında bıraktığını, bunun da öfke patlamalarına yatkınlık oluşturup aile içi kavgalara sebep olabileceğini unutmayın. Sorun olduğunda sırayla konuşarak, derdinizi karşınızdakine saldırmadan anlatmayı deneyebilirsiniz.
8- Stres Yaşayan Aile Bireyinin Duygularını İfadesine İzin Verin
Aile üyelerinde oluşacak korku, endişe, üzüntü gibi duyguların ifadesine müsaade edin ve bu duygulara eşlik edin. Ailedeki her bir bireyin yaratılışının farklı olduğunu, bazılarımızın strese daha duyarlı olup daha kolay kaygı ve depresyon geliştirebileceğini unutmayın. Aile üyelerinden birinde kaygı veya depresif belirtiler geliştiğinde “Hepimiz aynı durumdayız, sana ne oluyor!” demeyin. Bu halden anlamamak olur.
9- Aile İçinde Koronavirüsü Dengeli Bir Şekilde Konuşun
Aile içinde koronavirüsün tek veya baskın gündeminiz olmasına izin vermeyin. Ama konuşmaktan da kaçınmayın. Televizyonunuz koronavirüs haberlerine ayarlı olmasın. Sürekli olumsuz haberlere maruz kalmak insanlarda kaygıyı arttırır. Öbür taraftan koronavirüsü hiç konuşmamak ta korku ve kaygıların bastırılmasına sebep olarak diğer açıdan zarar verebilir.
10- Geniş Aile ile Bağlantıda Kalın
Aile büyükleriniz, akrabalarınız ve arkadaşlarınızla telefon veya internet yoluyla görüntülü olarak görüşmeye devam edin. Sosyal mesafenin fiziksel olup duygusal veya sosyal bağlardan uzak durmak anlamına gelmediğini unutmayın. İnsanlar sosyal ve duygusal bağlarla bağlanan yaratıklardır. Bu sebeple sevdiklerinizle ve dostlarınızla bağlarınızı diri tutun.
-
Anne Baba Tutum ve Davranışlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Çocuğunuzun gelişimi hem sizin hem de toplum için sağlıklı bireylerin yetişmesi adına çok önemlidir. Gelişim yaşam boyu devam eden, sürekli değişen ve yenileşen dinamik bir durumu ifade etmektedir. Çocuklar aynı
-
Anne Baba Tutum ve Davranışlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi 2
Çocuğunuzun gelişimi hem sizin hem de toplum için sağlıklı bireylerin yetişmesini adına çok önemlidir, aslında gelişim yaşam boyu devam eden, sürekli değişen ve yenileşen dinamik bir durumu ifade etmektedir. Çocuklar
-
Anne Baba Tutumları
Bu yazıda anne-baba tutumlarını detaylı bir şekilde alacağım, öncelikle en sık görülen tutumları tanıyalım, olumlu ve olumsuz etkileri görebilmek, çocuğunuza karşı yaklaşım ve tutumlarınızın ne kadar önemli olduğunu anlamak adına
-
Bilgiyi Tekrar Etmek ve Bellek
Öğreneceğimiz bilgilere dikkatimizi doğru bir şekilde vermenin ardından, uzun süreli belleğe geçmesi için bu bilgileri nasıl tekrar etmeliyiz? Şimdi sorduğumuz bu soruyu, aslında uzun yıllar önce, taa 1880’li yıllarda Hermann
-
Ceza Vermek Öfkeli Çocuğu Sakinleştirmede Etkili Mi?
Çocuklarınız da sizin gibi üzülebilir, sinirlenebilir, ağlayabilir, öfkelenebilir. Tüm bunlar duygudur ve duygulara ceza verilmesi söz konusu olamaz. Çünkü duyguların ortaya çıkışı bizim kontrolümüzde olan süreçler değildir. Ama duygular sonucunda
-
Çocuk ve Ergenlerde Öfke
Öfke, kontrol edilebilir ve kötü olarak tanımlamadığımız, normal bir duygudur. Üzüntü, korku, şaşırma, sevinme gibi bir duygu olan öfke hali kendiliğinden gelişir ve bazı doğal reaksiyonlara sebep olur.
-
Çocuk ve Ergenlere Öfke Kontrolü İçin İpuçları
Öfke, normaldir. Öfke, asla kötü bir duygu değildir. Öfke, kontrol edilebilirdir. Tüm bu bakış açılarını kazandıktan sonra sizlerle bu yazıda öfkeyi kontrol etmek için bir takım yöntemleri paylaşıyor olacağım.
-
Ergenin İhtiyaçları VS Ebeveynlerin Beklentileri
Ergenlerin farklı istek ve görüşleri var, ebeveynlerin de çocuklarından beklediği ve eleştirdiği noktalar var, burada bir çatışma yerine birbirinizi anlamaya ve doğru kelimelerle kendinizi anlatmaya çalışın, anne-baba olarak da eleştirel
-
Ergenlikte Duygular
Ergenlik, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçerken serpilme, bireyselleşme ve toplumsallaşma aşamasını sağlayan fiziksel, sosyal ve psikolojik olgunlaşma dönemidir. Ergenlik; daha fazla sevgi, ilgi, saygı, olanak ve özene ihtiyaç duyulan bir süreçtir.
-
Etkin #dersçalışma’da Motivasyonun Önemi
ders çalışma anlarının “ek puan”, “tatile çıkma”, “etüde kalmama”, “istediğim tatlıyı yeme” gibi “extrinsic rewards (görülebilen ödüller)” e dayandırılmaması durumudur, çünkü bu türden tercihler, belki o saat, o gün, o hafta ders
-
Etkin #dersçalışma’da Zihnin Önemi
Etkin ders çalışmadaki önemi büyük olan zihni anlamalıyız. Sadece zihni anladığımız takdirde onu, düşünceleri ve duyguları kontrol edebiliriz.
-
Etkin Ders Çalışmada Belleğin Önemi
Muhakemenin zararlı etkilerini anlamak için, öncelikle muhakeme yaparken sıklıkla yöneldiğimiz iki çeşit muhakemeye değinmekte fayda var: Destekleyici muhakeme (“Destekleyen Yanım”) ve Eleştirel muhakeme (“Eleştiren Yanım”).
-
Etkin Ders Çalışmada Bellek ve 7 2 Kuralı
Muhakemenin zararlı etkilerini anlamak için, öncelikle muhakeme yaparken sıklıkla yöneldiğimiz iki çeşit muhakemeye değinmekte fayda var: Destekleyici muhakeme (“Destekleyen Yanım”) ve Eleştirel muhakeme (“Eleştiren Yanım”).
-
Etkin Ders Çalışmada Muhakeme
Muhakemenin zararlı etkilerini anlamak için, öncelikle muhakeme yaparken sıklıkla yöneldiğimiz iki çeşit muhakemeye değinmekte fayda var: Destekleyici muhakeme (“Destekleyen Yanım”) ve Eleştirel muhakeme (“Eleştiren Yanım”).
-
Etkin Ders Çalışmada Normal/Anormal İç Sesi
Zihnimizin içinde ses duyma durumu nadir olmamakla beraber, duymamızın da farklı gerekçeleri vardır. Örneğin, çınlama gibi bazı iç seslerin sebebi sadece fiziksel unsurlardan kaynaklanır. Bu açıdan, herhangi bir iç ses
-
Etkin Ders Çalışmada Zihnin 4 Hali
Hal (state), kişinin herhangi bir anda, tam bir bütün olarak benimsediği ruhsal durum olmakta olup, zihnimizin hallerini bilmediğimiz takdirde, ders çalıştığımız anda ne kendimizi tam olarak anlayabilir, ne de zihnimiz
-
Etkin Ders Çalışmanın 3 Kolu
Hayattaki birçok diğer özelik gibi ders çalışmaya ilişkin beceri ve yetkinlik bazı insanlarda içgüdüsel kazanılmışken, bazı insanlar için oldukça zorlu bir gerçektir.
-
Evlilik Eğitimlerine Katılmanız İçin 4 Gerekçe
Evlilikleri bilgi edinerek ve beceri kazanarak daha iyi bir hale getirmek mümkündür. Bu sebeple batı dünyasında “evlilik güçlendirme eğitimleri” geliştirilerek topluma uygulanır.
-
Eyvah Anne Oldum!
Birçok anne ilk bebeğini kucağına aldığında büyük bir heyecan duymakta bir o kadar da kaygılanmaktadır. Bir bebeği tek başına büyütme deneyimini birçok aile ilk çocuğunda yaşamaktadır. Daha önce kardeşinin bakımına
-
Koronavirüs 6 Psikolojik Sorun Üretebilir
Koronavirüs süreci bedeninizi kronik strese maruz bırakabileceği için, var olan psikiyatrik hastalıklar tetiklenebilir. Stresin ruhsal hastalıkları tetikleyebileceği, yeni hastalık epizoduna sebep olabileceği eskiden beri bilinir.
-
Koronavirüs Sürecinde Aileler İçin 10 Öneri
Koronavirüs salgınından beri hayatımız her alanda değişti. Hem dünyanın işleyen düzeni değişti hem de her birimizin çalışma, okul, sosyalleşme ve aile içi ilişkiler rutinleri değişti. Hayatımızdaki bu ani ve köklü
-
Mahremiyet Eğitimi
Mahremiyet eğitimi çocuğun bireysel alanının oluşturulması, kendi ile diğerleri arasındaki ayrımı algılaması esasına dayalıdır.
-
Mutlu Evliliğin 7 Altın Kuralı
Evlilikleri bilgi edinerek ve beceri kazanarak daha iyi bir hale getirmek mümkündür. Bu sebeple batı dünyasında “evlilik güçlendirme eğitimleri” geliştirilerek topluma uygulanır.
-
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Takıntı, vesvese hastalığı olarak da bilinen Obsesif kompulsif bozukluk, Türkçeye saplantı-zorlantı bozukluğu olarak çevrilmektedir. Toplumda her 100 kişiden 2 ya da 3’ünde görülebilmektedir. Tedavi edilmediğinde sosyal, iş, okul ve aile
-
Öfke Atağı/Nöbeti Geçiren Çocuğu Sakinleştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Aile çocukları için öfke kontrolü sağlamak istiyorsa öncelikle, çocuğum hangi durumlara öfkeleniyor, ne zaman öfkeleniyor, bu durumlarda hangi sorunları yaşıyor, bu durumla nasıl mücadele ediyoruz, ben anne baba olarak neleri
-
Öğrendiklerimizi Nasıl Unutmayız?
Bilginin tekrar edildiği vakitler dışında unutma oranını etkileyen farklı faktörler de var. Başka bir deyişle, unutma oranları sadece tekrarların ne zaman yapıldığı ile ilişkili değil. Bu sebeple de, Ebbinghaus Unutma
-
Sınav Kaygısı ve Sağ-Sol Beyin
Akademik hayatımda en zorlu geçen saatlerim arasında hiç şüphesiz ilk lisansımın ikinci dönemindeki final sınavları haftamdan bir gün var. Birçoğunuzun bildiği gibi final sınavından alınan puanlar o dönemin notlarını en
-
Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Günümüzün yaygın kitle iletişim aracı olan televizyon, hayatımızı ele geçirmiş gibi. Çocukların sabah gözünü açar açmaz televizyonun karsına geçmesi, yemek yemek, uyumak gibi hayati işleve sahip fonksiyonların televizyonsuz yapılamayışı gibi
-
Çift Terapisi Video Eğitimi
₺ 400,00₺ 349,00 -
Mutlu Evlilik Video Eğitimi
₺ 249,00₺ 199,00 -
Öfke Kontrolü Video Eğitimi
₺ 199,00₺ 149,00 -
Evet Demeden Önce Video Eğitimi
₺ 199,00₺ 149,00 -
Çalışanlar için Nefes ve Gevşeme Egzersizleri Video Eğitimi
₺ 99,00₺ 75,00 -
Aile ve İş Hayatı Arasında Denge Kurma Video Eğitimi
₺ 199,00₺ 149,00 -
Sunum Kaygısı ile Baş Etme Video Eğitimi
₺ 99,00₺ 75,00 -
Etkin Ders Çalışma Video Eğitimi
₺ 120,00₺ 99,00 -
Çocuk ve Ergenlerde Öfke Kontrol Video Eğitimi
₺ 120,00₺ 99,00 -
İş Hayatında Zor Kişiler ile Baş Etme Video Eğitimi
₺ 99,00₺ 75,00