Öfke Atağı/Nöbeti Geçiren Çocuğu Sakinleştirmek İçin Neler Yapılabilir?

ofke atagi

Öfke Atağı/Nöbeti Geçiren Çocuğu Sakinleştirmek İçin Neler Yapılabilir?

Ebeveynler çocukları için öfke kontrolü sağlamak istiyorsa öncelikle, çocuğum hangi durumlara öfkeleniyor, ne zaman öfkeleniyor, bu durumlarda hangi sorunları yaşıyor, bu durumla nasıl mücadele ediyoruz, ben anne baba olarak neleri yanlış yapıyor olabilirim gibi sorular sorması, durumu analiz etmek için önemli görülmektedir.

Öfke Nöbeti Geçiren Çocuklara Karşı Birçok Müdahale Şekli Vardır;

Çocuğunuzun sakinleşmesini bekleyin

Çocukların öfkeli anında gözü hiç bir şeyi görmeyebilir, özellikle ergenlik döneminde hormonal olarak agresyon artışı söz konusudur. Çocuğunuzun sakinleşmesini belli bir miktar bekleyerek, sizin de sakinliğinizi korumanız çok önemlidir. Bu aslında ilk müdahaledir, çocuğun kendisine ve size zarar vermesini önlemiş olursunuz.

Çocuğunuz öfkesini anladığınızı hissettirin

Çocukla ilk öfkeli anında onu anladığınızı hissettiren iletişim çok kıymetlidir. “Oğlum/kızım yanındayım, biliyorum öfkelendin, sen sakinleşene kadar burada olacağım.” deyip, çocuğunuza onu anladığınızı hissettirmek, bir nevi öfkesi üzerinden farkındalık kazandırmak ve destek vermek o kriz anını yönetirken çok işe yarar.

Kısa süreliğine ortamdan uzaklaşın

Bazen öfkeli bir çocuk çok hırçın olup, öfkesini kontrol edemeyebilir. Eğer çocuk kendine zarar vermiyorsa, amacı sizin ilginizi üstüne çekmek ya da sizin onu anlamadığınızı düşünerek tepki vermek ise, bir müddet bu ortamdan uzaklaşmanız gerekebilir. Bu davranış ile çocuğun bir anda alev gibi parlayan öfkesinin sönmüş olduğunu görürsünüz.

Aşırı öfkeli çocuklar için yapılması gereken doğru davranışları uygulamaya başlayın

Bazı çocuklar o kadar öfkelidir ki, anne ve babalarına şiddet uygulamaya kadar giden bir durumla karşılaşılabilir. Bu durum çocuğun ebeveynlerinden gördüğü davranışları aynı şekilde onlara yansıtmasıyla olabileceği gibi, sadece öfkesini kontrol edemediği için dışarı vurduğu dürtüsel bir davranış da olabilir. Bu durumda yapacağımız öncelikli şey, çocuğa aynı şekilde öfkelenerek değil, bir şeklide canınızın yandığını ifade ederek, onun yaptığı davranışı bloke etmek.

Çocuk öfkeliyken aynı şekilde sizde öfkelenip, psikolojik ya da fiziksel bir şiddet uygulamayın

Birçok anne ve babanın yaptığı bir yanlış var ki, çocuktan daha da fazla öfkelenmek ve tepki göstermek. Bu durum olayları daha da büyütüyor. Çocuğa sus, bağırma, ağlama, vurma diyerek söylenen her söz çocuğun o davranışı daha da çok sergilemesine neden olduğunu öfkeliyken göremiyorlar.

Çocuğun öfkeli tutumlarına karşılıklı tepki vermek onun gerginliğini daha da artırmaktadır. Sakin kalmalı ve kriz anı geçince çocukla konuşarak durumu değerlendirerek duyguların dışa vurulmasını sağlamak, her iki tarafı da rahatlatacaktır.

Çocuğun öfkesini bastırmaya veya geçiştirmeye çalışmayın

Bir diğer yanlış, çocuğun öfkesini bastırmanın ya da geçiştirmenin bir çözüm olduğunun sanılmasıdır. Özellikle küçük yaş grubuna “Al sana şeker, çikolata vereyim.” yaklaşımı ile geçici bir çözüm üretmiş olursunuz, çocuk her öfkelendiğinde sizden aynı şeyi bekler. Bu beklentiyi karşılayamamanız durumunda daha çok öfkelenebilir. Kısır döngü halinde durum devam eder gider, çözümsüz kalırsınız.

Kısacası öfkeliyken en ideal yöntem çocuğunuzu anladığınızı hissettirmek, dışlamamak, üstüne gitmemek ve sakin şekilde ani tepkiler vermeden doğru iletişime geçebilmektir.

Yorumunuzu bırakabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0
    0
    Sepetiniz
    Sepetiniz boşMağazaya Geri Dön